![](https://socialdemokraternalekeberg.se/wp-content/uploads/2025/02/ChristinaK-webb.jpg)
Att lägga ner två förskolor där barnen och sju tjänster berörs är inget som politikerna i Lekeberg ska lägga sig i. Åtminstone inte oppositionen. Det är en ren organisationsförändring som ska skötas av förvaltningen, anser Moderaterna i Lekeberg. Det här har Christina Kareliussen som är fritidspolitiker för Socialdemokraterna i Barn- och utbildningsnämnden reagerat mot. Det strider emot kommunallagen och påverkar innevånarnas möjlighet att utkräva politiskt ansvar.
Läs Christinas insändare i Nerikes Allehanda här!
Svårt att påverka beslut med minoritetsstyret i Lekeberg
Kommuner är politiskt styrda organisationer med ett demokratiskt beslutsfattande och medborgarna ska få kunskap om vad som beslutas och vad som uträttas, vilka resultat och effekter det blir. Ansvar och ansvarstagande, tydlighet och transparens är centralt för förtroende och legitimitet och för att det ska vara möjligt, behöver grundläggande demokratiska rättigheter till insyn och möjlighet till ansvarsutkrävande värnas och garanteras. Detta sker genom offentliga protokoll samt genom sammanträden som är öppna för medborgarna.
Ansvaret i nämnden eller styrelsen är i grunden gemensamt vilket innebär att ledamöterna tillsammans ansvarar för verksamheten. På varje ledamot i nämnder och styrelser ställs krav på att vara aktiv, att sätta sig in i uppdraget, i verksamheten, i förutsättningarna och i de ärenden som nämnden har uppgift att hantera, samt att delta i nämndens arbete och i beslutsfattandet.
Det är viktigt att understryka att ordföranden inte har ett större mandat att besluta eller agera i nämndens namn än enligt den eventuella delegation som nämnden beslutat om till ordföranden.
För att ledamöterna ska kunna sätta sig in i handlingar och utredningar vilka ska vara baserade på lagar och regler, krävs att förvaltningen delger nämnden underlag för att fatta rätt beslut i verksamhetsfrågor. Detta är något som förväntas att ordföranden säkerställer inför fastställande av dagordning. Ur demokratisk synpunkt är detta oerhört viktigt.
Nedläggning av två förskolor i Lekebergs kommun grundar sig på statistik över förväntat antal barn i förskoleålder fram till 2030, och detta har redovisats för nämnd tidigare, under hösten. Barn- och utbildningsnämnden är helt införstådd med, och ska ta ett ansvar för att hantera denna situation. Men detta beslut om nedläggning av förskolor har beslutats på förvaltningsnivå, och inte hanterats av nämnd.
Detta innebär att det inte funnits beslutsunderlag och ingen risk- och konsekvensanalys om vad detta innebär för barnen eller nämndens budgetansvar för personal och lokaler. Inte heller har man iakttagit barnkonventionens artikel 12, som är rättsligt bindande internationellt avtal vars lydelse är ”Barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet”.
Det beslut som fattats av förvaltningschef benämns som en organisationsförändring där man ser att 7 tjänster berörs, och 2 förskolor ska läggas ned och nämnden, och i vart fall oppositionen, fick information om att beslut fattats om nedläggning via media, före sammanträdet den 10 december 2024. Enligt kommunallagen(6 kap. 38§) får inte beslutanderätten delegeras vad gäller ärenden som avser verksamhetens mål, inriktning, omfattning eller kvalitet.
Det är önskvärt att den styrande minoriteten med Moderaterna som största parti, förändrar strategi i det politiska arbetet. Enligt SKR (Sveriges kommuner och regioner) har ledamöter i styrelser och nämnder både ett kollektivt ansvar och ett enskilt ansvar. Som vald ledamot för Socialdemokraterna i Lekeberg är jag alltid beredd att ta mitt fulla ansvar genom att delta i arbetet, följa mål och föreskrifter, och ta beslut. Detta under förutsättning att minoritetsstyret följer den av SKR rekommenderade arbetsordningen för nämnden, att utifrån utredningar, analyser av risker och konsekvenser, delge nämnden ett komplett beslutsunderlag för att genomföra åtgärder och förändringar för verksamhetsområdet.
Genom korrekt hantering av ärenden inom Barn- och utbildningsnämndens verksamhetsområde, får Lekebergsborna sin medborgerliga rätt att överklaga beslut i linje med demokratiska principer.
Till den styrande minoriteten adresseras följande; Gör om, gör rätt!
Christina Kareliussen (S)
ledamot i Barn- och utbildningsnämden